Test post

Povijest hrvanja u Splitu
Suprotno uvriježenom mišljenju Splićana, nogomet nije jedini niti najstariji sport na svijetu. Postoji, primjerice, jedan sport kojim se ljudi uz vrlo male promjene pravila bave već preko pet tisuća godina, a na slavnim Olimpijskim igrama stare Grčke bio je osnovna natjecateljska disciplina. Olimpijski pobjednici u tom sportu u ta su davna vremena bili poštovanije zvijezde nego što su to danas Jordan ili Ronaldo, a tom plemenitom vještinom bavili su se i veliki antički filozofi i matematičari poput Pitagore ili Heraklita. Riječ je, naime, o – hrvanju.
Zbog svojih strogih pravila koja zabranjuju udarce i opasne zahvate, te umjesto snage traže isključivo poznavanje složene tehnike obaranja protivnika, hrvanje se i danas – neka bokseri govore što hoće – smatra najplemenitijom borilačkom vještinom: zato je i danas jedan od bazičnih olimpijskih sportova.
Zašto, međutim, danas govorimo o hrvanju? Ove godine, naime, Hrvački klub “Split” slavi rijedak jubilej – pa iako u našem gradu ne postoji tisućama godina, i pedeset godina postojanja koje taj klub danas obilježava sasvim su dovoljan razlog za ponos i dovoljan povod za nekoliko riječi o sportu koji nije nogomet ili košarka.
Iako osnovan prije pola stoljeća, u godinama poslije Drugog svjetskog rata, Hrvački klub “Split” nikad nije izazivao medijsku pozornost kakvu su uživali “Hajduk”, “Jugoplastika”, “Jadran” i drugi splitski klubovi, čak ni u vrijeme kad je bio jaki savezni ligaš, a njegovi najbolji hrvači, poput Opačića ili Alabande, osvajali medalje i na velikim međunarodnim natjecanjima.
U Domovinskom ratu djelatnost kluba gotovo je posve zamrla, a na životu ga je održavalo tek nekoliko entuzijasta i istinskih zaljubljenika u ovaj sport. Prije nekoliko godina oni su odlučili vratiti splitsko hrvanje tamo gdje mu je i mjesto: prošle godine osvojeno je tako treće mjesto u drugoj ligi, pa je tako od ove godine Hrvački klub “Split” i novi hrvatski prvoligaš. Plasman u Prvu ligu najljepši je poklon klubu za njegov pedeseti rođendan, ali i poticaj da jedan od bazičnih olimpijskih sportova u sportskom Splitu dobije mjesto kakvo zaslužuje.
Povratak na staze uspjeha omogućen je, između ostaloga, i suradnjom sa novoosnovanim vojnim hrvačkim klubom “Pauk”, momčadi Četvrte gardijske brigade. Hrvači popularnih “Paukova”, zahvaljujući suradnji s Hrvačkim klubom “Split” i stručnom vodstvu njegovih trenera, prošle su se godine s posljednjeg mjesta u Vojnom prvenstvu popeli na treće, Ivan Radić postao je viceprvak države u hrvanju slobodnim stilom, a trener Hrvačkog kluba “Split” Hrvoje Karninčić bio je i izbornik nacionalne vojne reprezentacije na Vojnim igrama u Zagrebu.
Ipak, i danas – pedeset godina poslije osnutka – Hrvački klub “Split” je valjda jedini klub u sportskom Splitu koji radi bez i jednog jedinog profesionalca: svi, od predsjednika Slavka Karninčića i tajnika Jakše Topića, do trenera Hrvoja Karninčića i pomoćnih trenera Nikše Topića i Marija Klarića rade svoj posao potpuno besplatno, a čak i natjecatelji ovog prvoligaša plaćaju mjesečnu članarinu. Putovanja na prvenstvena natjecanja do sad su omogućavali prijatelji kluba, Splitska tržnica i Četvrta gardijska brigada, te – doduše, vrlo skromno, i Grad Split – no ulazak u elitni razred hrvatskog hrvanja tražit će još novca.
Hrvački klub “Split” stoga je odlučio spojiti ugodno s korisnim i svoj pedeseti rođendan proslaviti koncertom na kojemu će 24. veljače u 22 sata u Master’s Clubu Kaltenberg nastupiti i veliki prijatelj splitskih hrvača Goran Karan, a sav prihod s te Noći hrvača otići će u klupsku blagajnu, kako bi klub u prvoj prvoligaškoj sezoni što dostojnije obranio ime koje nosi: ime Splita, “najsportskijeg grada na svitu”.
Danas, gotovo tri tisuće godina nakon prvih antičkih Olimpijskih igara, ne treba, doduše, očekivati da se hrvanjem bave splitski filozofi i mislioci, ali grad koji se voli dičiti titulom hrvatske sportske metropole ne bi smio dopustiti sebi da zapusti jednu od osnovnih olimpijskih sportskih disciplina. Svi koji u četvrtak, 24. veljače, plate ulaznicu za Noć hrvača, koncert Gorana Karana i bogatu lutriju u Master’s Clubu Kaltenberg pomoći će tako da nakon nogometa, košarke, vaterpola i drugih sportova, Split sutra konačno dobije i prvaka u hrvanju. “Najsportskiji grad na svitu” to je valjda zaslužio. Splitski hrvači sigurno jesu.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Scroll to Top